15.12.15

Οι 10 καταναλωτικές τάσεις για το 2016 από το Ericsson ConsumerLab

Τα smartphones θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν.  


Το Ericsson ConsumerLab παρουσιάζει τις 10 επικρατέστερες καταναλωτικές τάσεις για το 2016 και μετά, στην πέμπτη έκδοση της ετήσιας έκθεσης τάσεων. Η φετινή έκθεση δείχνει πως οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα επιτρέψει σύντομα την αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα χωρίς την ανάγκη οθόνης smartphone. Το ήμισυ του συνόλου των χρηστών smartphone αναμένουν ότι τα smartphones θα ανήκουν στο παρελθόν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι, καθώς η υιοθέτηση των δικτυωμένων τεχνολογιών κινείται γρηγορότερα από ποτέ, η μαζική χρήση γίνεται κανόνας πιο γρήγορα.
Κατά συνέπεια, η χρονική περίοδος κατά την οποία οι early adopters επηρεάζουν τους άλλους είναι πλέον μικρότερη από ότι πριν. 
Oι τάσεις για το 2016 και μετά, είναι:

1. Η επίδραση του τρόπου λειτουργίας δικτύου, με τα οφέλη από τη χρήση online υπηρεσιών να αυξάνονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. 
2. Υπηρεσίες Streaming Natives. 
3. Η Τεχνητή νοημοσύνη φέρνει το τέλος στην εποχή της οθόνης. 
4. Οι καταναλωτές επιθυμούν την χρήση εικονικής τεχνολογίας για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. 
5. Τηλεπισκόπηση Σπιτιών. 
6. Έξυπνη μετακίνηση. 
7. Εκτακτης Ανάγκης Συνομιλία (Τα κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να αποτελέσουν τον προτιμώμενο τρόπο επικοινωνίας με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης). 
8. Internables (Αισθητήρες εσωτερικής κατάστασης που καταμετρούν την ευημερία του οργανισμού ίσως αποτελέσουν τη νέα μορφή των wearables). 
9. Τα πάντα παραβιάζονται, με τους χρήστες smartphone να πιστεύουν πως το hacking και οι ιοί θα να συνεχίσουν να αποτελούν ζήτημα. 
10. Netizen Δημοσιογράφοι (Οι καταναλωτές μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες από ποτέ και ότι αυξάνουν την επιρροή τους).  
(via Daily Fax, 14.12.2015)

21.10.15

"Καρπός φροντίδας". Φρέσκιες ιδέες, φρέσκιες πατάτες!



Μια νέα "ιστορία" που δίνει γνώση και δουλειά σε 25 αγρότες του ακριτικού χωριού Νότια στην Πέλλα, που παράγουν με φροντίδα κ προσφέρουν τις πεντανόστιμες φρέσκες πατάτες "Καρπός Φροντίδας". Μια πρωτοβουλία από την McCain με σκοπό τη στήριξη της τοπικής αγροτικής απασχόλησης. #karposfrontidas 
Στο ειδικό site www.karposfrontidas.gr θα μάθετε λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία, τις ιστορίες, για τους φορείς, το προϊόν και την κοινωνική απήχηση που έχει η δράση. 
Μακάρι να έχουμε αντίστοιχες τέτοιες δράσεις κι από άλλες εταιρίες. Θα βοηθήσει την κοινωνία αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες. 


11.6.15

Αν οι εφοπλιστές έβαζαν extra φορεία στα καράβια...

Τράκαρε μετωπικά τον ανηψιό μου (που επέστρεφε από τη δουλειά του με μηχανή) κοπελιά που τη μάθαινε ο καλός της να οδηγεί μηχανή στο δρόμο. Χωρίς δίπλωμα. Ίσως ήταν και ανασφάλιστη η μηχανή. Στην Πάρο.
Το πόδι του ανηψιού σπασμένο σε 3 μεριές με τα κόκκαλα να έχουν τρυπήσει το δέρμα... Εργαζόμενος και κάτοικος Πάρου. Χωρίς ιδιωτική ασφάλιση ώστε να καλέσει ελικόπτερο.
Για να φτάσει εδώ με το καράβι της γραμμής και να πάει νοσοκομείο τον μετακόμισαν 7 φορές!!! Με φρικτούς πόνους όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Κι αναρωτιέμαι: Χάθηκε να έχουν ένα-δυό φορεία στα καράβια να βάζουν τον τραυματία με το "αρχικό" φορείο κ να παίρνει πίσω το άδειο φορείο του καραβιού το ασθενοφόρο;  Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία (αφού τον έκαναν βόλτα σε νοσοκομείο -μεταφορά από φορείο ασθενοφόρου-νοσοκομείου-ασθενοφόρου- για να καταλήξει μετά στο τελικό!)
Ανταλλαγή φορείων δηλαδή αντί να τρελαίνεται από τους πόνους ο τραυματίας!
το κόστος του €1,361.25 στο πρώτο site που βρήκα τυχαία > quirumed.com/

Το γράφω μήπως και φιλοτιμηθεί κανείς (π.χ. οι εφοπλιστές που δεν φορολογούνται ή οι μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κοινωνική τους ευθύνη και πουλάνε το καλοκαίρι στα νησιά 10πλάσια προϊόντα τους, κτλ) και κάνει κάτι κ το  καθιερώσει.
Στην περίπτωση του ανηψιού μου οι τραυματίες ήταν 3 (γιατί και η κοπελιά που προκάλεσε το ατύχημα με τον φίλο της τραυματίστηκαν επίσης) και θα γλύτωναν μία (1) μεταφορά αφού πληθώρα φορείων κι ασθενοφόρων δεν διαθέτουν στα νησιά, ακόμη και στην Πάρο! Αντιθέτως υπάρχουν πάρα πολλά δωμάτια, ξενοδοχεία κι εστιατόρια...

ΥΓ.  Η πρώτη επέμβαση στο μετατάρσιο έγινε με επιτυχία είπε ο γιατρός και σε μια βδομάδα αναμένεται να γίνει και η δεύτερη στο γόνατο και τον μηρό. Έχει μέλλον η ταλαιπωρία του. Ας πάνε όλα καλά! 

5.6.15

Για τον Τσάρλι...

Τον ήξερα από το Δημοτικό. Και το παρατσούκλι του ήταν Τσάρλι! Ποιος ξέρει γιατί και ποιος του το έβγαλε...
Κάναμε παρέα παλιότερα. Είχαμε διατηρήσει κι αργότερα κάποια επαφή. Παρ' όλο που η παρέα πλέον συναντιόταν όλο και πιο αραιά, ήταν το μαγαζί με είδη υγραερίου κι οι φιάλες που έκανε διανομή, που όλο και κάπου θα τον συναντούσες. Όλο το Φάληρο και ο Αγιος Δημήτριος -όπου βρισκόταν το μαγαζί- τον ήξερε. Ήταν παντρεμένος με μια γλυκειά κοπέλα, που εδώ κ χρόνια πάλευε με τον καρκίνο. Και τα κατάφερε μέχρι τώρα...

Προχτές ο Τσάρλι πήγε στο νοσοκομείο "Σωτηρία" για να κάνει κάποιες εξετάσεις γιατί είχε κάτι ύποπτο στον πνεύμονα. Καρκίνος μάλλον είπαν...
Μέχρι να γίνει εισαγωγή όμως τον "χτύπησε" ένα δυνατό εγκεφαλικό. Οι γιατροί έτρεξαν... Κι ενώ η φροντίδα ήταν γύρω από αυτό, ένα έμφραγμα ήρθε να συμπληρώσει το κακό! Διαθέσιμη εντατική δεν υπήρχε! (Αυτά ζούμε πλέον...) Και τον πήγαν στην κοντινότερη διαθέσιμη: στην Κόρινθο! Όλα μαζί εναντίον του. Χωρίς οίκτο. Πρώτη φορά ακούω τόσα μαζεμένα να συμβαίνουν σε κάποιον...

Πριν λίγο μάθαμε ότι δεν άντεξε τα απανωτά χτυπήματα: Έφυγε για το δικό του μοναχικό ταξίδι.
Κάποιοι λένε ότι το ήθελε από καιρό να ταξιδέψει εκείνος πρώτος. Να "φύγει" κι από τα οικονομικά προβλήματα που είχε. Ας πούμε πως έγινε αυτό που ήθελε!
Καλό του ταξίδι!

25.1.15

Φίλοι που κατεβαίνουν στις Εκλογές 2015!

Φίλοι online, αλλά και φίλοι οffline, φίλοι που γνωρίζω πολλά χρόνια αλλά και άλλοι που γνώρισα πρόσφατα. Όλοι έχουν ένα κοινό, κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές υποψήφιοι. Με διάφορα κόμματα. Τους εύχομαι Καλή Επιτυχία.
Κι αν ταιριάζουν με τις επιλογές σας  και την εκλογική σας περιφέρεια, ψηφίστε τους!

16.1.15

#asktsipras: Τwitter vs @atsipras. To παρασκήνιο και κάποια χρήσιμα links

Εκλογές 2015. Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς κι όλα τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες στην προεκλογική περίοδο για να προλάβουν.
Στο πλαίσιο αυτό, φαντάζομαι, οργανώθηκε από την εφημερίδα Αυγή η συνέντευξη #asktsipras δηλ. Twitter vs @atsipras.
Πρακτικά στις 6 (περίπου) το απόγευμα της Τετάρτης 14/1, δόθηκε το hashtag #AskTsipras και ξεκίνησαν οι ερωτήσεις. Πανικός στο timeline του twitter! Λίγο μετά τις 8:00μμ ο Αλέξης Τσίπρας (@atsipras) με τον δημοσιογράφο Ματθαίο Τσιμιτάκη (@tsimitakis), ο οποίος μετέφερε τις ερωτήσεις των πολιτών, ξεκίνησαν τη συνέντευξη. Η επιλογή των ερωτήσεων έγινε από την συντακτική ομάδα tweeple. Δηλαδή τους @YBoyio @fotisk @stratosathens @galaxyarchis @Jaquoutopie @doleross κι εμένα, παρέα με τους υπεύθυνους για το εγχείρημα @talws@tsimitakis, @O_Kanalarhis



Οι εντυπώσεις 
Πέρα από την ένταση της όλης ενέργειας, που για μας είχε διάρκεια 5+ ωρών, η όλη διαδικασία κύλισε καλά. Σε ξεχωριστό χώρο, στον ίδιο όροφο, είχε στηθεί το σκηνικό για τη live μετάδοση της συνέντευξης. Το εντυπωσιακό ήταν οι πολλές κάμερες και τα πολλά ξένα συνεργεία.
Δεν είδαμε κανέναν, δεν μας δόθηκε καμια οδηγία  ή επιθυμία για την επιλογή των tweets. Mόνοι συμφωνήσαμε να έχουμε ενότητες και να προσπαθήσουμε να βρούμε ερωτήσεις που είναι αιχμηρές.
Αν δεν κόλλαγε κάποια στιγμή το σύστημα που έστελνε τις  επιλεγμένες ερωτήσεις στον @tsimitakis θα έλεγα πως είχαμε μια καλά οργανωμένη διαδικασία και θα είχαμε εστιάσει περισσότερο στις ερωτήσεις. Όμως τα μηχανήματα πάντα σε προδίδουν όταν δεν πρέπει! 
Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Περισσότερα από 32000 tweets πέρασαν στο timeline κι εμείς έπρεπε να διαβάσουμε κ να ξεχωρίσουμε εκείνα που σύμφωνα με την ομαδοποίηση που είχαμε συζητήσει μεταξύ μας ήταν τα πλέον κατάλληλα. Κάτι που δεν μας άφησε το hardware να ολοκληρώσουμε. Με το χιούμορ και την ψυχραιμία που επικράτησε φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης.
O Αλέξης Τσίπρας ήρθε να μας χαιρετίσει-ευχαριστήσει και να μιλήσει μαζί μας για το όλο εγχείρημα στο τέλος της συνέντευξης. Ευγενικός και απλός, με χιούμορ. Ιδιαίτερα επικοινωνιακός, έξυπνος και πολύ συμπαθής! Περισσότερο ανθρώπινος και λιγότερο πολιτικός! 


To κλίμα
Μετά τη συνέντευξη #AskTsipras μετέφερα τις πρώτες μου εντυπώσεις που ήταν καθόλα θετικές στο @PopagandaGR. Υπήρξε ένα κλίμα χαρούμενο, ένα κλίμα ευφορίας και μια αίσθηση ότι η νίκη θα είναι στο πλευρό του @atsipras. Διάχυτη σ' όλο τον κόσμο που ήταν εκεί!
To Timeline
To #asktsipras συνέχισε να εμφανίζεται για πολλές ώρες (μέρες;) μετά το τέλος της συνέντευξης. Δεν έλειψαν τα καλά λόγια αλλά και η κριτική (με χιούμορ ή όχι, δικαιολογημένη ή μη) που ήρθε να συμπληρώσει και να επισφραγήσει το άνοιγμα προς τα social media. Δεν έλλειψαν τα τρολαρίσματα ακόμη κι από γνωστούς και "φίλους". Αναμενόμενα.
Παρ' όλα τα προβλήματα, μακάρι να ακολουθούσαν και τα άλλα κόμματα την ίδια ανοιχτή και  διαδραστική διαδικασία. Όλοι θα είμασταν λιγάκι πιο κερδισμένοι!
Η συνέντευξη
Οι 24 ερωτήσεις που απάντησε ο Πρόεδρος του Σύριζα είναι εδώ: storify.com/syriza_gr και το video της συνέντευξης #ΑskTsipras παρακάτω (με αρκετά προβλήματα). Διαβάστε εδώ κάποιες διευκρινίσεις του Μιχ. Παναγιωτάκη στην Αυγή.

 

Το συμπέρασμα
Η ενέργεια κρίθηκε γενικότερα θετική. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να είναι mainstream διαδικασία για όλα τα κόμματα. Δυστυχώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Προς το παρόν...ας ψηφίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο γιατί το e-voting αργεί πάρα πολύ!

UPDATE: σήμερα 17/1/2015 δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο του Μ. Παναγιωτάκη, στην Αυγή

UPDATE 2: Συμπληρώνω και το backstage video εδώ: