2.11.08

Mind your gap in...presentations

Ένα θέμα σημαντικό, όταν μιλάς και παρουσιάζεις σε κοινό, είναι οι δεξιότητες παρουσίασης (presentation skills) που διαθέτεις ή φροντίζεις να αποκτήσεις. Δεξιότητες που βοηθούν να έχεις το κοινό "μαζί σου", να σε παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Οι ικανότητες αυτές αποκτούνται με πρακτική εξάσκηση (σεμινάρια, εμπειρία, πρόβες-πρόβες-πρόβες) και εμπειρία.

Αφορμή για την παραπάνω αναφορά ήταν το 3o GGD, που φιλοξένησε την Orli Yakuel, η οποία ανεξάρτητα από την ουσία της ομιλίας της, έκανε μια μη ελκυστική παρουσίαση. Μίλαγε σιγά, κοίταζε το πάτωμα, έδειχνε πολύ αγχωμένη (δεν είχε προετοιμαστεί;) και γενικά με έκανε να βαριέμαι. Αντίστοιχα και η παρουσίαση για τις φωτογραφικές της Sony, με επιπλέον στοιχείο τη βιασύνη. ('να σας τα πω να τελειώνω'). Αντίθετα η παρουσίαση για το ermou.gr ήταν πιο ζωντανή και αυθόρμητη.
 

Γενικότερα, λείπει αυτό που επιβάλει η δημιουργική προσέγγιση στις παρουσιάσεις: το story telling. Περιγραφή μια 'ιστορίας' με αρχή-μέση-τέλος. Δεν είναι εύκολο. Θέλει χρόνο και δουλειά. Είναι όμως απαραίτητο για να καταλάβει το κοινό το θέμα σας.
Μια συμβουλή σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να οργανωθούν πολύ καλά: προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας. Θα κάνετε σίγουρα λιγότερο βαρετή παρουσίαση. (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
).

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

So very true, γι' αυτό και σου χαρίζω διαμαντάκι άρτι ανακαλυφθέν: http://speaking.alltop.com

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Σώτω για τα καλά σου λόγια όσον αφορά την παρουσίαση του ermou.gr, εάν και ξέχασες να μας αναφέρεις ως 'παρουσίαση' σε προηγούμενο post σου, αναφορικά με το 3o GGD.

Σχετικά με την παρουσίαση της Orli. Ναι, δυστυχώς είχε πολύ άγχος, κυρίως γιατί ήταν η πρώτη της παρουσίαση στα αγγλικά. Γνωρίζω όμως, ότι είχε προετοιμαστεί καλά για την παρουσίαση. Είχε διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο και είχε και την σχετική εμπειρία. Θεωρώ ότι ήταν μία άτυχη στιγμή της, που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.
Συμφωνώ μαζί σου ότι η παρουσίαση πρέπει να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και πολλές φορές το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει στην δύσκολη στιγμή.

Με εκτίμηση
Βίκη Κολοβού

gtzi είπε...

Σώτο, δες και ένα παλαιότερο εισαγωγικό post στο OPen Coffee (http://opencoffee.gr/2007/07/27/παρουσιάζω-άρα-υπάρχω/).

sotomi είπε...

@Panos Kontopoulos ευχαριστώ για το 'διαμαντάκι'. χρήσιμο σίγουρα.
@Βίκη Κολοβού. Παράλειψή μου που δεν ανέφερα το ermou.gr. ζητώ συγγνώμη :)
@gtzi το είχα διαβάσει και παλιότερα και το είχα βρει πολύ καλό. Είναι από τα θέματα που θέλουν συνέχεια υπενθύμιση και άσκηση.