24.11.08

Περιβάλλον, μιά διαφορετική άποψη.

Carbon dioxide variations during the last 500 ...Image via WikipediaΠριν λίγες μέρες ένα email που αναφερόταν στην καταστροφή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατασκευαστές τους, έκανε τη βόλτα του σε πολλούς email clients.
O φίλος μου ο Νίκος, απ' την Κρήτη, έστειλε μια απάντηση την οποία θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε:


Είναι γεγονός ότι η οικολογία "πουλάει". Απλά κάθε φορά με διαφορετική βιτρίνα. Τελευταία φαίνεται η βιτρίνα να είναι η αυτοκίνηση.
Οι ίδιοι οικολόγοι που μας λένε "αγοράστε ηλεκτρικά αυτοκίνητα" είναι που μας λένε να μην αφήνουμε ανοιχτές λάμπες ή το air-condition στο full. Αλλά το ενεργειακό κόστος (με ότι συναπάγεται αυτό) για τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν τους νοιάζει. Ας παράγει δηλαδή π.χ. extra καυσαέρια η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα απλά για να τα γλιτώσει η Αθήνα; not my cup of tea.
Ένα ευσυνείδητο νοικοκυριό στην Αθήνα καταναλώνει/μπορεί να φτάσει να καταναλώνει, γύρω στα 7-8 μόνο kwh τη μέρα. Το RAV4-EV "χωράει" 27 kwh περίπου στη μπαταρία του και μπορεί να κινηθεί σε συνθήκες πόλης για περίπου 120 km με αυτή την ενέργεια. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα μια μέση καθημερινή χρήση είναι περίπου 20 km (και λίγα λέω). Άρα έχουμε 120/20 = 6 ημέρες αυτονομίας για τα 27 Kwh, ή 4.5 kwh τη μέρα, δηλαδή επιπλέον 56% στην ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (ενός ευσυνείδητου νοικοκυριού, υπενθυμίζω).
Πώς ακριβώς θα πείσεις ένα ενεργειακά ευσυνείδητο νοικοκυριό, που ήδη ακολουθεί μια κάποια αυστηρότητα στην κατανάλωση ηλεκτρικού για να πετύχει τα 7-8 kwh τη μέρα, να αυξήσει από το πουθενά κατά 56% την ημερήσια κατανάλωσή του; Και με δεδομένο ότι το νέο τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο ΔΕΝ θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση εκτός πόλης (ούτε μέχρι τη Λαμία θα επαρκεί μιά φόρτιση, χώρια τις περιορισμένες επιδόσεις) άρα τι, θα έχουν ΚΑΙ ένα ακόμη συμβατικό για τις εκτός πόλης διαδρομές; Ειδικά από τη στιγμή που το κράτος επιβάλει τέλη κυκλοφορίας (και ρύπων οσονούπω) και τεκμήρια χρήσης χωρίς να διακρίνει ανάμεσα  σε  τακτική/αστική χρήση και περιστασιακή/υπεραστική;
Αυτό που πρέπει να μας γίνει κοινή συνείδηση είναι ότι η καθημερινότητα που πλέον ακολουθούμε έχει κάποιες ενεργειακές απαιτήσεις. Όσο και αν τις μειώσουμε, θα είναι κατά πολύ παραπάνω από τις ενεργειακές απαιτήσεις άλλων εποχών (στις οποίες εποχές αν ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ να καταναλώσουμε παραπάνω ενέργεια, σίγουρα θα το κάναμε! Κρυώναμε και επινοήσαμε νέους τρόπους να ζεσταινόμαστε = κατανάλωση ενέργειας, θέλαμε αποδοτικότερες μετακινήσεις και επινοήσαμε νέα μέσα μεταφοράς = κατανάλωση ενέργειας). Όμως στοχεύαμε σε αυτήν την νέα καθημερινότητα, αλλιώς δε θα τα επινοούσαμε όλα αυτά. Και τώρα που βλέπουμε ότι ίσως και να το παρακάναμε υποκρινόμαστε ως συνήθως. Η ενέργεια θα δαπανηθεί σε μεγάλες ποσότητες, όσο ζούμε σε "σύγχρονες συνθήκες". Τελεία και παύλα. Αποδοτικότερη χρήση μπορεί να γίνει, αλλά και πάλι θα ξοδεύουμε. Είτε σε μορφή πετρελαίου είτε ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμη και αν οι εταιρείες πετρελαίου, με όλη τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα της αυτοκίνησης και των συνεπαγόμενων ρύπων τελευταία, σταματήσουν να μποϊκοτάρουν την εξέλιξη και καθιέρωση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, θα διασφαλίσουν από άλλες πλευρές (που τυγχάνουν λιγότερης δημοσιότητας) την κατανάλωση πετρελαίου.
Και καλά θα κάνουν. Όταν ψαχνόμασταν για ενέργεια για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση στον "θαυμαστό καινούριο κόσμο" χαρήκαμε που κάποιοι επιχειρηματίες ρίσκαραν, άφησαν τα πρόβατα και τα γελάδια στο Τέξας και ασχολήθηκαν με το πετρέλαιο. Τώρα που μας έπιασαν τα οικολογικά μας περιμένουμε όλοι αυτοί αδιαμαρτύρητα να βάλουν λουκέτο;
Έλεος. Ο μέσος ηλίθιος δημόσιος υπάλληλος προστατεύεται για να καταναλώνει χωρίς να παράγει. Ο μέσος χαραμοφάης κληρικός προστατεύεται για να καταναλώνει χωρίς να παράγει. κλπ κλπ. Αυτοί είναι μεγαλύτερη ρύπανση από το CO2.
Ας λύσουμε τα κοινωνικά μας προβλήματα πρώτα, είναι (προς το παρόν) σημαντικότερα από τα οικολογικά (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι εν μέρει συνέπεια των κοινωνικών).

Reblog this post [with Zemanta]

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Well said!

Ερωτώ όμως, για να μιλάμε με πραγματικούς όρους (χρήματος), πόσο κοστίζουν 4 εβδομάδες * 30KW = 120KW στην ΔΕΗ;

Είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τα +100€ το μήνα που πληρώνουμε για βενζίνη κάθε μήνα;

Ανώνυμος είπε...

Κοστίζουν 12 € κατά μέσο όρο... όμως η κιλοβατώρα έχει τόσο χαμηλή τιμή ακριβώς επειδή παράγεται κυρίως θερμοηλεκτρικά (και άρα αντιοικολογικά).
Αν λοιπόν καις βενζίνη πληρώνεις πολλά αλλά (μάλλον) επιβαρύνεις λιγότερο το ευρύτερο περιβάλλον. Αν κάψεις ρεύμα πληρώνεις λίγα αλλά επιβαρύνεις περισσότερο το ευρύτερο περιβάλλον.
Αν π.χ. είχαμε (οικολογικότερες) πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ναι μεν η αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα δε θα δημιουργούσε οικολογικό πρόβλημα, αλλά το ρεύμα θα ήταν αρκετά ακριβότερο νομίζω.