19.10.08

Η ONline πραγματικότητα και η OFFline άγνοια

An example of a social network diagram.Image via Wikipedia

Τις τελευταίες μέρες γίνεται (ξανά) συζήτηση για τους online χρήστες του web, τους bloggers και όλους όσους δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν και εκτιμούν τα καλά που προσφέρει η online περιήγηση, χρήση, συμμετοχή, το social networking.
Κάθε τι νέο επιφέρει κριτική. Είναι λογικό, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι διστακτική στο "νέο" και "άγνωστο". Και είναι θεμιτή η "υπό διαμόρφωση" περίοδος που χρειάζεται το "νέο".
Τι προσφέρει ομως τελικά το web και το web2.0;
Το σημαντικό βρίσκεται πέρα από την πληροφόρηση και τη γνώση. To σημαντικό επικεντρώνεται στην Κοινωνική Διαδικτύωση (social networking) στο ανοιχτό lobbying, στη συνεργασία με το "νέο". H όποια ομάδα, που κάποτε για να σε δεχτεί, θα έπρεπε να έχεις τύχη, γνωριμίες, ειδικές διασυνδέσεις,  τώρα δεν έχει τη δυνατότητα να σε αποκλείσει. Μπορείς να συμμετέχεις, μπορείς να συμβάλλεις, μπορείς να ενημερωθείς. Είτε βρίσκεσαι δίπλα, είτε χιλιόμετρα μακριά, είτε τους γνωρίζεις, είτε όχι. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να ασχοληθείς.
Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι (θα) είναι αμοιβαία επωφελές. 
Ας περιοριστούν λοιπόν τα 'φοβικά' και οι απαγορεύσεις. Ας χρησιμοποιηθούν οι νέες δυνατότητες και ας δούμε όλοι μαζί την καλύτερη προσαρμογή/ συνεργασία στη νέα πραγματικότητα.
(Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις ήταν το κλείσιμο των sites με ελληνικούς υπότιτλουςη έρευνα του περιοδικού Monthly Review "H πολιτική κουλτούρα των bloggers", τα twitts για το θέμα αυτό,  η πρωινή συνάντηση στην Αθήνα με τον Tim O'Reilly)