24.9.08

Δελτία Τύπου ή (πλέον) Δελτία Ενημέρωσης;

Είδα προσφάτως ένα νέο template για την ενημέρωση/ τροφοδότηση των δημοσιογράφων/ media, το γνωστό Press Release ή Δελτίο Τύπου. Δείτε το ΕΔΩ σε .pdf.
Σύμφωνα με τις ανάγκες τις εποχής, αλλάζει και η μορφή της ενημέρωσης. Το σύγχρονο Release, περιλαμβάνει links, RSS, αναφορές σε πλατφόρμες που συλλέγουν και "μοιράζουν" νέα/ενδιαφέροντα σύμφωνα με τους χρήστες. Περιλαμβάνει επίσης αρχεία εικόνας, γραφικών, ήχου και video. Και
Everything You Need to Know About Social Media News ReleasesImage by b_d_solis via FlickrΗ νέα του ονομασία: Social Media Press Release. Αν και βρίσκω πιο σωστή την ονομασία Social Media News Release, αφού δεν αποστέλλεται σε δημοσιογράφους εντύπων. Πώς θα το ονοματίζαμε στη γλώσσα μας; Δελτίο Ενημέρωσης Κοινωνικών Μέσων; (Κάποια καλύτερη ιδέα;)

Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι πόσοι επαγγελματίες Δημοσίων Σχέσεων είναι έτοιμοι/ γνωρίζουν να ακολουθήσουν αυτό το νέο πρότυπο; Κάποιοι είναι. Οι περισσότεροι όμως, θα πρέπει να ενημερωθούν και να το πάρουν απόφαση να ασχοληθούν έμπρακτα με τα Social Media (αφήνοντας τις γνωστές δικαολογίες "δεν το χρησιμοποιούν ακόμη πολλοί", "δεν έχει εμπορική αξία", "δεν υπάρχουν αξιόλογα budget στο νέο Μέσο").
Oι επαγγελματίες πρέπει να ανοίγουν/δείχνουν το δρόμο και όχι να (παρ)ακολουθούν.
Reblog this post [with Zemanta]

22.9.08

Της προηγούμενης βδομάδας και το εντυπωσιακό Dropbox

Τη βδομάδα που πέρασε συνέβησαν αρκετά που λίγο θέλουν να μας απο-τρελάνουν. Αναφέρομαι στα εκκλησιαστικο-μεσητικά (άντε να χωρίσουμε με την εκκλησία να ξέρουμε τι μας γίνεται), 
στους βουλευτές που είναι κατώτεροι των προσδοκιών μας, 
στις κρατικοποιήσεις αλά US (άλλο κι αυτό πάλι, η πατρίδα των επιχειρήσεων το 'έριξε' στα σοσιαλιστικά)
στο άνοιγμα του νέου κατάστηματος ηλεκτρονικών (saturn -του group mediamarkt, metro/makro- χωρίς ελληνικό site!!!) και έγινε parking η Συγγρού...
στο 2o GGD που έγινε στο nixon με επιτυχία.
στην εξέλιξη και δουλειά που γίνεται για τα Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα (πήγατε να υπογράψετε;).
Θάχετε ήδη ενημερωθεί για πολλά ή όλα αυτά.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό για μένα, είναι η ανακάλυψη του Dropbox, το οποίο πληροφορήθηκα  μέσω ενός twit που έκανε ο netfreak.
Σας συνιστώ να το δείτε και να το χρησιμοποιήσετε. Είναι εκπληκτικό για offline αρχεία, ταχύτατο, καλοφτιαγμένο και υπόσχεται ότι μπορείτε να βρείτε και τα deleted αρχεία σας! Το μείον είναι ότι διαθέτει περιορισμένο χώρο (2GB), αλλά μόνο προς το παρόν, γιατί στο άμεσο μέλλον θα δώσει 50GB (με κάποιοκόστος βέβαια).  Διαβάστε όμως την πολύ καλή ανάλυση στο netfreaks.gr.

16.9.08

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ 4δ

Ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής και των βουλευτών για την πρωτοβουλία 4δ-Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα  έκανε με επιστολες του ο Π. Τατούλης, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Αν δεν έχετε υπογράψει για τη στήριξη της καμπάνιας μπορείτε να το κάνετε τώρα ΕΔΩ.

14.9.08

Τα "εντυπωσιακά" της βδομάδας

Κάθε φορά υπάρχει και κάτι που μου κάνει εντύπωση, λες και δεν έχει τελειωμό. Αυτή τη βδομάδα δεν περίμενα:

  1. Να πάνε bloggers στην καρδιά της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (που τη θεωρώ πολύ θετική ενέργεια γενικότερα) και να μην υπάρχει wi-fi. Και το ξενοδοχείο που είχε σύνδεση, τη χρέωνε "τον κούκο αηδόνι". (κάτι πρέπει να γίνει με τα ξενοδοχεία και το internet γιατί τόχουν παρακάνει με τις χρεώσεις τους. Τελικά όταν σχεδιάζεις μια εκδήλωση φροντίζεις, ανάλογα με το κοινό που έχεις να καλύπτεις και τα σχετικά που το αφορούν. Και μετά γκρινιάζουμε για την ελληνική πραγματικότητα!
  2. Η εκκλησιαστική περιουσία ήξερα ότι είναι μεγάλη και οι ιεράρχες σπάγγοι και δεν δίνουν φράγκο πουθενά. Αλλά ότι και στις μέρες μας τους δίνει το κράτος οικόπεδα, οικήματα και δεν ξέρω τι άλλο...αυτό δεν το ήξερα ούτε το φανταζόμουν. Μαθαίνοντάς το απλώς...αγανακτώ και σκέφτομαι ότι η μεγαλύτερη business τελικά είναι η Εκκλησία. Άσε που το Άγιο Όρος είναι άβατο για τις γυναίκες, ενώ internet παίζει (αναρωτιέμαι έχουν 'κλείσει' τα female sites. Μακάριοι οι πτωχοί..τω πνεύματι και οι ιεράρχες να μακαρίζουν τα ευρώ. Καιρός να ξυπνήσουμε (κυρίως οι πολιτικοί που διαχειρίζονται τα θέματα) και να προχωρήσει η φορολόγηση και γιατί όχι και η δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  3. Θετική εντύπωση: Το πείραμα στο CERN και η δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτό, μέχρι και τραγούδι έχει δημιουργηθεί. Σε άλλες εποχές κανείς δεν θα το μάθαινε ενώ σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να μάθουμε σε βάθος ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του καθένα. The web is good!
Τέλος, αξίζει να σημειώσω και κάτι άλλο σημαντικό που θα το ακούμε (ελπίζω) αρκετά στο μέλλον. Την πρωτοβουλία για τα Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα (4Δ), publicdata.gr. Ενημερωθείτε και υπογράψτε κι εσείς. Είναι μια ευκαιρία που αξίζει να μην πάει χαμένη γιατί δεν έχουμε πια μεγάλα περιθώρια.

    7.9.08

    Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα (4Δ)

    Αναδημοσιεύω από το publicdata.gr:
    Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας.  Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

    Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
    Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:
    • Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
    • Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
    • Πηγές Δημόσιων Εσόδων
    • Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
    • Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
    • Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
    • Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
    • Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
    • Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
    • Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
    • Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.
    Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:
    • Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
    • Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
    • Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
    • Διευκολύνεται ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες και αρχίζει να παράγεται πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroots)
    Η ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:
    Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.
    Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
    Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα