21.3.14

Πώς αλλάζω διάσταση σε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα;

Για τις φωτογραφίες μου, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές χρησιμοποιώ το GIMP (GNU Image Manipulation Program) το οποίο είναι περίπου σαν το photoshop αλλά είναι δωρεάν ως open source.(κάντε κλικ στην εικόνα και κατεβάστε το κι εσείς).


Aν λοιπόν έχεις μια-δυο φωτογραφίες να φέρεις πχ στη διάσταση του Facebook (403X403 pixels) είναι απλό: επιλέγεις image/scale image αλλάζεις τη διάσταση και μετά export ή overwrite και έτοιμη η φωτογραφία.
Αν όμως έχεις 20, 30 ή περισσότερες φωτογραφίες; Αυτές είχα να φτιάξω και επειδή ο χρόνος πλέον είναι πολύτιμος αναζήτησα εναν τρόπο "αυτοματοποίησης". Δηλαδή να κάνω με 2-3 click όλη τη διαδικασία για το σύνολο των φωτογραφιών. Και βέβαια υπάρχει η λύση!
Κατεβάζεις και κάνεις install το David's batch processor plug-in, το οποίο μαζί με οδηγίες θα βρείτε εδώ>> http://members.ozemail.com.au/~hodsond/dbp.html .
Το βάζεις στο PLUGIN folder, το οποίο συνήθως βρίσκεται εδώ: C:\Program Files\GIMP-2.8\lib\gimp\2.0\plug-ins.
(το αναζητάς αν δεν το βρίσκεις, ανοίγοντας το Gimp και ψάχνοντας τα plugins Gimp στο  Edit/Preferences/Folders/Plugins.
Αυτό λοιπόν το Batch processor μπορεί να κάνει διάφορα εκτός από το batch resizing. Ψάξτε το.
Και τώρα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το μαζικό resizing πηγαίνοντας στο Filters/ Batch Process... (και μετά ακολουθώντας τα βήματα που υπάρχουν εκεί).
Nα σημειώσουμε ότι εκτός από resizing θα μπορείτε να γυρίσετε, να κάνετε crop, να αλλάξετε χρώματα στις φωτογραφίες σας και άλλα που θα βρείτε εκεί.
Καλή δουλειά! :D