6.6.09

5 προεκλογικές παρατηρήσεις και μια ευχή.

Το Σάββατο πριν τις εκλογές είναι πάντα ήσυχο. Μια μέρα που προσφέρεται για κάποιες παρατηρήσεις.
Η πρώτη, είναι ότι το internet έχει πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και ως εκ τούτου και στις προεκλογικές εκστρατείες. Αν παρατήρησα σωστά, όλα -ή σχεδόν όλα- τα κόμματα χρησιμοποίησαν υπηρεσίες στο περιβάλλον του web. Καλό αυτό.

Η δεύτερη, έχει σχέση με το deb8.gr και το online live debate που πραγματοποιήθηκε στις 3/6 (το οποίο ομολογουμένως είχε οργανωθεί άψογα) και νομίζω ότι έγινε ευρέως κατανοητό ότι δεν ασχολούνται μόνο οι υβριστές, οι συκοφάντες, και οι κακοί με την πολιτική online, αλλά και οι απλοί πολίτες. Που, ίσως, έχουν πολλά να προσφέρουν σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα.  Στους πολίτες και στη δράση τους, στην αλλαγή της στάστης και της συμπεριφοράς τους,  μπορεί να κρύβεται η λύση σε πολλά προβλήματα. Στους πολίτες, που το internet τους παρέχει τη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης, εύκολης επικοινωνίας και δραστηριοποίησης σε ομάδες δράσης (project teams).

Τρίτη παρατήρηση. Με εντυπωσίασε και με χαροποίησε το ότι έγινε θέμα η συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών να παρκάρουν στην πλατεία Συντάγματος, που ξεκίνησε από κάποιες φωτογραφίες με το κινητό μου, συνεχίστηκε από άλλους bloggers, (xblog.gr,-o johnkarak ενημέρωσε και τη δημοτική αστυνομία- nylon.gr, tvxs.gr, rec-on, video.e-go.gr , bannedthoughts (που έβγαλε -και σωστά- φωτογραφίες από άλλες πλατείες),  inout.gr, anergoidimosiografoi, simos.gr, mourmour.gr,) μεγιστοποιήθηκε και από κάποιους που παρεξήγησαν τα κίνητρα, με αποτέλεσμα να έχουμε την αντίδραση/απάντηση της δημοτικής αστυνομίας χτες. Είναι κι αυτό ένα βηματάκι.

Τέταρτη παρατήρηση. Δεν ασχολούμε με την πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω πολιτική άποψη. Είναι μια από τις λίγες φορές που ασχολήθηκα περισσότερο, κι αυτό οφείλεται στην αλληλοενημέρωση μέσω web! Ας το σκεφτούν όσοι μιλάνε για απομόνωση και μη πολιτικοποίηση των πολιτών.

Πέμπτη παρατήρηση. Οι συγκεντρώσεις και το χαρτομάνι. Όσοι εργαζόμαστε στο κέντρο υποφέρουμε και από τα δύο. Μήπως είναι καιρός πια να σταματήσουν οι άσκοπες συγκεντρώσεις (δεν είναι διαμαρτυρίας) και η σπατάλη χαρτιού, που καλείται μετά ο δήμος να μαζέψει;

Η έκτη είναι ευχή. Ελπίζω και εύχομαι να δούμε στο μέλλον περισσότερα "καλά" και δράσεις με άμεσα αποτελέσματα, που θα συμβάλλουν στην αλλαγή συμπεριφοράς όλων, πολιτικών και πολιτών. Για το καλό όλων μας.