31.5.09

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Το πρώτο ζωντανό (video) διαδικτυακό debate με τη συμμετοχή Υποψήφιων Ευρωβουλευτών από έξι κόμματα θα πραγματοποιηθεί στις 3/6.
Θα φιλοξενηθούν η κ. Κράτσα (ΝΔ), ο κ. Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ), ο κ. Παφίλης (ΚΚΕ), ο κ. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Παναγιωτακόπουλος (ΛΑΟΣ) και ο κ. Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι).

Τις ερωτήσεις βάζουν πολίτες στο http://live.vote.deb8.gr και οι ίδιοι οι πολίτες ψηφίζουν για τις ερωτήσεις που θα προκριθούν και θα τεθούν στους πολιτικούς. Κάνεις εσύ την ερώτηση - Κάθε ερώτηση θα απαντηθεί από όλους τους υποψήφιους.

Η "κίνηση" αυτή ενός online debate γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα μεταδοθεί live από το http://live.deb8.gr , αλλά και όποιο άλλο διαδικτυακό τόπο ή ΜΜΕ θελήσει να αναμεταδώσει το stream, την Τετάρτη 3/6 στις 2 το μεσημέρι.
Αξίζει να έχετε συμμετοχή και να το παρακολουθήσετε.

...έχει και το θράσος τα όριά του!

Στις 28/5 είχα δει την πλατεία Συντάγματος να γίνεται πάρκινγκ. Πίστεψα ότι επισημαίνοντάς το εδώ, κάποιος θα το έβλεπε και θα έκανε κάτι. Σήμερα, Κυριακή 31/5, όχι μόνο δεν έγινε κάτι, αλλά το αντίθετο: οριοθετήθηκε ο χώρος στην πλατεία Συντάγματος με κορίνες και κορδέλα (από την τροχαία άραγε;) για να παρκάρουν τα ΙΧ κάποιοι επισκέπτες του εκλογικού κέντρου. Μη τυχόν και περπατήσουν 50μέτρα, που απέχει το μετρό Συντάγματος.
Ε...έχει και το θράσος τα όριά του... Τόχετε παρακάνει αγαπητοί ευρωπαίοι συμπολίτες.
Μετατρέψατε σε πάρκινγκ την πλατεία Συντάγματος.
Είστε α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-ο-ι!!!!
Ας τους "μαζέψει" κάποιος επιτέλους...



Στο θέμα είχαν αναφερθεί επίσης στα xblog.gr και nylon.gr

29.5.09

Ευρωπαίοι πολίτες κάνουν parking το Σύνταγμα

Ναι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο η πλατεία Συντάγματος έγινε parking τις τελευταίες μέρες, παραμονές ευρωεκλογών. Κι αυτό οφείλεται είτε σε ανόητους πολίτες, είτε σε πολίτες που τους έχει συνεπάρει η υπεροχή της εξουσίας! Και να σκεφτεί κανείς ότι το μετρό είναι πάνω στην πλατεία. Αλλά ποιός να το χρησιμοποιήσει; Επειδή νοιαζόμαστε για το Περιβάλλον; Στα λόγια, όχι στην πράξη.
Η τροχαία όμως πού είναι, ή μήπως έχει δώσει άδεια γιαυτό το parking; Πολύ θα ήθελα να μάθω...
Δείτε και κάποιες  φωτογραφίες:

 
  
 

26.5.09

Αμαλία. 2 χρόνια μετά...ούτε βήμα μπροστά!


Point Of View

Από το blog του Αρκούδου.

18.5.09

τι ακριβώς είναι η wolframalpha;

Φιλοξενώ και πάλι, μια πρώτη τοποθέτηση του Νίκου (φίλος μαθηματικός που μένει στην Κρήτη) που εστάλη με email  λίγο πριν ξεκινήσει η wolframalpha. Έχει ενδιαφέρον, όπως όλες οι τοποθετήσεις του Νίκου, γιαυτό και το ανεβάζω εδώ. Περιμένω και τη συνέχεια, εφ' όσον πλέον το χρησιμοποιήσει, μια και από το Σάββατο 16/5 η wolframalpha είναι πλέον online.

"Ο Mr Wolfram θέτει πολύ υψηλούς στόχους αλλά δεν είναι και ο πρώτος.
Γύρω στο 1998 συν πλην κανά χρόνο, κάτι τύποι στο πανεπιστήμιο της Canberra στην Αυστραλία είχαν τη φαεινή ιδέα να φτιάξουν μια database με τα κείμενα του Πλάτωνα που να είναι "askable". Θα μπορούσε κάποιος να θέσει κάποιο ερώτημα, και το σχετικό software μετά από εκτενές parsing θα "απαντούσε" βάσει των ιδεών του Πλάτωνα, σα να του είχε απαντήσει δηλαδή ο ίδιος ο Πλάτωνας  (το project βέβαια δεν πολυακούστηκε και αμφιβάλλω αν εξελίχθηκε ποτέ σε κάτι περισσότερο από κάποιο στοιχειώδες demonstration επίπεδο).
Ακριβώς αυτό οραματίζεται ο Mr Wolfram.
Για να πετύχει κάτι τέτοιο όμως, χρειάζεται κατά την ταπεινή μου γνώμη τόση "μεταπληροφορία" όση και η ίδια η πρωτογενής πληροφορία. Με άλλα λόγια, κάποιος θα πρέπει να διαβάζει, να "χωνέψει" και να κατανοήσει το πρωτογενές υλικό, να εντοπίσει όλους τους πληροφοριακά σχετιζόμενους τομείς και έτσι συνεπώς να το "πλαισιώσει" με μεταπληροφορίες που θα το καταστήσουν "ανιχνεύσιμο" και "εξερευνήσιμο" από το πρόγραμμα του Mr Wolfram ή οποιουδήποτε Wolfram.
Φυσικά μπορεί να φτιαχτεί software για την αυτοματοποιημένη εξαγωγή αυτών των "μεταπληροφοριών", αλλά πόσο τετραπέρατος μπορεί να είναι ο προγραμματιστής όταν έρθει η ώρα να ορίσει τους κανόνες που θα αυτοματοποιούν αυτήν την εξαγωγή, ώστε να προβλέψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ; Συνεπώς θα υπάρχει ένα άνω όριο στη χρησιμότητα των μεταπληροφοριών, άρα και ένα άνω όριο στο βαθμό "σκέψης" του συστήματος του Mr Wolfram.
Μου θυμίζει ας πούμε την κατάσταση με το Plug and Play όταν πρωτοεισήχθει στα Windows με τα Windows 95 (Η Amiga βέβαια το είχε από το 1985 που πρωτοεμφανίστηκε, και λεγόταν Autoconfig(tm)). Αν το Plug and Play ήταν "πραγματικό", τότε θα έπρεπε να μπήγεις μια κάρτα και αυτή αμέσως να παίζει. Και όντως αυτό γινόταν, αλλά ΠΩΣ γινόταν; Πολύ απλά, στο CD των Windows95 η MS είχε προ-ενσωματώσει τους drivers για όσες κάρτες και περιφερειακά ήταν γνωστά την εποχή κυκλοφορίας των Windows95. Έτσι ο χρήστης νόμιζε ότι η εγκατάσταση είναι πραγματικά αυτόματη και το plug and play 100% κυριολεκτικό! Φυσικά αυτός ο τρόπος λειτουργεί μόνο για το προκαθορισμένο σύνολο hardware. Τα νεότερα περιφερειακά θα χρειαστούν τη γνωστή διαδικασία εγκατάστασης, που ΔΕΝ είναι κυριολεκτικά plug and play.
Θα μπορούσε να λυθεί αυτό; Ναι, αν το ίδιο το περιφερειακό είχε "μέσα" του τους drivers του, και υπήρχε ταυτόχρονα ένας τρόπος ώστε το περιφερειακό να ενημερώνει τα Windows τι ρόλο βαράει τέλος πάντων και πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί ο ενσωματωμένος driver.
Έτσι ακριβώς και με τον Mr Wolfram. Μέχρι να επινοηθεί ένας τρόπος να γράφονται τα κείμενα ώστε από τον ίδιο τον τύπο (= τις καθαυτό λέξεις) να προκύπτει και το σύνολο της σημασιολογίας τους, το σύστημά του δε θα είναι παρά μια τεράστια πρόβλεψη για τις πιθανότερες δομές αναζήτησης και τα πιθανότερα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κατά τη γνώμη μου τα 4 χρόνια ανάπτυξης που αναφέρει το άρθρο δεν ήταν ακριβώς χρόνια ανάπτυξης αλλά χρόνια στατιστικών καταγραφών, για να διαπιστώσει ποιες databases τον ενδιαφέρουν περισσότερο και τι είδους data mining θα πρέπει να επιδιώξει να αυτοματοποιήσει.
Όχι ότι είναι κάτι άχρηστο, προς θεού. Αλλά δε θα το έλεγα 'the next big thing', θα το έλεγα καλύτερα "η οριστική μορφή των search engines". Γιατί τελικά είναι ΠΑΛΙ μια search engine :)"

12.5.09

Η οnline πολιτική συζήτηση

Τις τελευταίες μέρες, ίσως βδομάδες, γίνεται ένας οργασμός στα social media από τους Έλληνες συμμετέχοντες. Νέοι χρήστες εμφανίζονται, παλιότεροι δραστηριοποιούνται...πολιτικοί παίρνουν θέση μάχης και γενικότερα το όλο σκηνικό μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Καλό είναι αυτό, γιατί αν χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή, άν "μπαίνουμε" σε ένα νέο περιβάλλον τότε υπάρχει ελπίδα και να καταλάβουμε πώς λειτουργεί, ποιες είναι οι αδυναμίες του και τα δυνατά του σημεία.
Έτσι λοιπόν , ελπίζω ότι οι φετινές εκλογές θα είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, γιατί θα έχει την ευκαιρία ο κάθε πολίτης να γνωρίσει περισσότερα για το Ευρωκοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές, τη διαδικασία.... Αρκεί βέβαια να αφιερώσει λίγο χρόνο.
Η άποψή μου είναι: δείτε πρώτα τον..."ανταγωνισμό". Μάθετε τι λένε αυτοί με τους οποίους δεν συμφωνείτε. Έτσι μόνο θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα (όσο γίνεται) και αιτιολογία για τη δική σας σωστή επιλογή. Όλα τα κόμματα έχουν πλέον παρουσία στον internet (εγώ θα κρίνω κι από αυτή την παρουσία τους). Αν τώρα θέλετε να συγκρίνετε τις θέσεις τους αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο www.deb8.gr όπου αναρτώνται τα προγράμματά τους. Φιλοδοξία των δημιουργών είναι να συμπεριληφθούν όλα τα υποψήφια κόμματα και βέβαια να ανοίξει η συζήτηση...

Γιατί να συζητάμε προγράμματα; from Andreas Triantafillidis on Vimeo.

3.5.09

Είναι νόμιμο να κατεβάζω μουσική πληρώνοντας;

Πολύς λόγος γίνεται και πάλι για τη μουσική, και όχι μόνο, στο internet. Θα κατεβάζουμε κι από που; Θα μας κυνηγάει σε λίγο ο ISP αν κατεβάζουμε παράνομα mp3. H Eυρωπαϊκή Ένωση ξύνει το κεφάλι της για το πώς θα ελέγξει το διαδίκτυο...και γενικότερα οι δισκογραφικές και η βιομηχανία κινηματογράφου συνεχίζουν να ψάχνουν να βρουν τρόπους απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης υλικού στο internet.
Τυχαία έπεσα πάνω στο http://www.music-bazaar.com το οποίο έχει ελληνική μουσική, ωραία τακτοποιημένη σε εμφάνιση και σε ποιότητα (στα 192 Kbits/sec) και με τιμές που ξεκινούν από 0,16€/mp3. Επειδή μου έκανε εντύπωση η χαμηλή τιμή, έψαξα να δω αν είναι νόμιμο να κατεβάζεις μουσική από κει. Αναφέρει λοιπόν στα ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Είναι νόμιμο να κατεβάζω μουσική από το Music-bazaar.com;
Η διαθεσιμότητα του υλικού της ιστοσελίδας Music-bazaar.com στο Internet είναι εγκριμένη από την άδεια # LS-3М-06-02 της Ρώσικης Κοινότητας Πολυμέσων και Internet (ROMS). Σύμφωνα με τους όρους της άδειας το Music-bazaar πληρώνει τα τέλη της άδειας για όλο το υλικό που κατεβαίνει από την ιστοσελίδα και εντάσσεται στους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί Πνευματικών και Συναφή Δικαιωμάτων. Όλο αυτό το υλικό απευθύνεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Οποιαδήποτε περαιτέρω διάθεση , μεταπώληση ή μετάδοση απαγορεύεται.
Τα έργα διαθέσιμα από το Music-bazaar.com προστατεύονται από τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί Πνευματικών και Συναφή Δικαιωμάτων και απευθύνονται για προσωπική χρήση του αγοραστή. Διαφημιστική χρήση τέτοιου υλικού απαγορεύεται. Εγγραφή, αντιγραφή, διάθεση του κάθε μέσου είναι δυνατή μόνο με την συγκατάθεση του Επίσημου Κατόχου.
Ο χρήστης φέρει όλη την ευθύνη για κάθε χρήση και διανομή όλου του υλικού που έχει ληφθεί από το Music-bazaar.com. Αυτή η υπευθυνότητα είναι εξαρτώμενη από την εθνική νομοθεσία της χώρας κατοικίας του κάθε χρήστη. Η διαχείριση του Music-bazaar.com δεν κατέχει τις πληροφορίες σχετικά με τους νόμους της κάθε χώρας και δεν είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις των αλλοεθνών χρηστών.
Εξαιτίας της δυσαρέσκειας που υπάρχει από τη πλευρά των καλλιτεχνών σχετικά με την στρατηγική της κοινότητας ROMS είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά και να προβούμε στη σύναψη συμβολαίου. Για περαιτέρω πληροφορίες γράψτε μας στο admin@music-bazaar.com, ενημερώστε μας εάν είστε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και θα σας αποστείλουμε τους όρους συμβολαίου.


Υποθέτω ότι είναι νόμιμο site για τα...ρώσικα δεδομένα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Να κατεβάσω ή θα με πάνε μέσα ούτως ή άλλως; Και ποια είναι η κοινότητα ROMS....(απάτη;).
Δύο επιλογές έχω: Η να κάνω "καλές" καταθέσεις στις βιομηχανίες θεάματος και μουσικής ή να σταματήσω να ακούω μουσική και να βλέπω ταινίες και να έχω το κεφάλι μου απολύτως ήσυχο.