29.1.07

τα καλά και τα κακά!

Τη βδομάδα που πέρασε είχα κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως π.χ. παρακολούθησα μια ομιλία της Karmack, καθηγήτριας του Kennedy School στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η γυναίκα μίλησε για πολιτικό θέμα, σε κατανοητή γλώσσα, με εξαίσια άρθρωση. Θα το έλεγα απλότητα. Και ενώ προέρχεται από το χώρο των δημοκρατικών αναφέρθηκε και στα δυνατά σημεία και σε κάποια καλά των ρεπουμπλικάνων. Θα το έλεγα αντικειμενικότητα. Όσο για το κτήριο, καθαρό και τακτοποιημένο, ακριβώς το αντίθετο από τα πιό σύγχρονα δημόσια δικά μας. (Μην αναφερθώ στα κτήρια των ΑΕΙ γιατί θα μας πιάσει κατάθλιψη).

Επίσης είχαμε σπίτι μια "γενναία" διακοπή της ΔΕΗ, για παραπάνω από μία ώρα. Και όπως είμαστε ηλεκτροκίνητοι...ούτε φως, ούτε τηλέφωνο, ούτε internet! Ο τεχνικός της ΔΕΗ ήταν ευγενέστατος όταν έφτασε μετά από τη μία ώρα ειδοποίησης. Μας ενημέρωσε βέβαια ότι στο μέλλον θα αυξηθεί ο χρόνος που θα καταφθάνουν, μια και όσοι βγαίνουν σε σύνταξη δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση. Η τηλεφωνία της έλειπε της ΔΕΗ! Άντε να δούμε τι θα γίνει γιατί blackout δεν θα το αντέξουμε εύκολα.

Καλή βδομάδα σε όλους μας.

24.1.07

Τα βασικά για το email

Στο papo's log βρήκα κάτι που πιστεύω όλοι θα πρέπει να ξέρουμε. Απλό και βασικό αλλά η πράξη δείχνει ότι πολλοί δεν το γνωρίζουν. Για διαβάστε το σχετικό θέμα:
Είσαι σίγουρη/ος ότι ξέρεις τι είναι το To, Cc, Bcc;

21.1.07

«Blogoκρατία»

Απόσπασμα ομιλίας της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (15/1/2007).
"....Και βέβαια όλως ιδιαίτερα θα τονίσω την αστραπιαία διάδοση των selfmedia, δηλαδή των blogs που τείνουν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά massmedia. Ενδεικτικά μόνο θα υπογραμμίσω ότι το blog της Arianna Huffigton με τον τίτλο Huffigton Post έχει εκθρονίσει στην Αμερική τον Τύπο (συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου Time). H Arianna ρυθμίζει τώρα στις ΗΠΑ κάθε πολιτικό διάλογο."

Διαβάστε περισσότερα στο http://edrana.blogspot.com/2007/01/blog-n-5n.html.

VOIP συνέχεια

Ψάχνοντας βρίσκεις. Τελικά πίσω από τις διάφορες εταιρείες που εμφανίζονται στο web (voipdiscount, voipcheap, wecalldirect και άλλες...) ανακαλύπτεις ότι πρόκειται για μια εταιρεία την betamax, μια γερμανική, η οποία εδρεύει στην Κολωνία αλλά δεν σημειώνει τη διεύθυνσή της παρά μόνο ταχυδρομική θυρίδα. (λίγο ύποπτο, ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα με πιστωτικές). Πάντως αυτά που υπόσχεται τα κάνει. Εν τω μεταξύ η hello, εταιρεία του ANT1 μαζί με την Algonet νομίζω, σε κάποιες χώρες αρνείται να καλέσει (π.χ. Αυστρία).
Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η τηλεφωνία μέσω internet.

14.1.07

VOIP δωρεάν διεθνείς κλήσεις!

Πριν κάποια χρόνια είχα χρησιμοποιήσει το pc για φωνητική επικοινωνία. Είχα τότε pstn και η επικοινωνία ήταν λίγο άθλια...καθυστέρηση μεγάλη, άκουγα τη φωνή μου σε replay κτλ.
Τελικά σήμερα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το τηλέφωνο μέσω internet. To VOIP. Χρησιμοποίησα το voipdiscount , το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις δωρεάν διεθνείς κλήσεις σε αρκετούς προορισμούς. Και μιλάς μέσω του τηλεφώνου σου (με μικρή επιβάρυνση 0,05€) και όχι του computer! (αν μιλήσεις μέσω του computer τότε είναι τελείως δωρεάν). Για 120 μέρες σου δίνει τις δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς σταθερά. Μετά από αυτό το διάστημα χρεώνεσαι με 0,01€/λεπτό. Εχεις δυνατότητα να καλέσεις και κινητά! (με χρέωση όμως, μικρή σχετικά).

Πολύ καλή ποιότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα η σύνδεση.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι voip providers. Ο πιο γνωστός ο Skype. Δεν υπάρχουν όμως πολλοί να σου δίνουν τελείως δωρεάν κλήσεις (έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα) αν δεν είναι computer2computer. Τελευταία εμφανίστηκε και το hello-hello που μέσω internet σου δίνει δωρεάν τηλεφωνία...αλλά προς Αυστρία δεν...τα κατάφερε! Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη. Για καλό της τσέπης μας πιστεύω θα είναι.

10.1.07

Παιχνίδια με java script-άκι

Και γιατί να μην παίξουμε λιγάκι; Ολοι λένε ότι όποιος δεν παίζει, έχει ξοφλήσει.
Αντιγράφω από τον Ι. Σάββα:

1. Πηγαίνετε με τον browser σας σε οποιαδήποτε σελίδα.
2. Στο address bar σβήστε τη διεύθυνση.
3. Κάντε copy τον παρακάτω κώδικα.

javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.images; DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5; DIS.top=Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5}R++}setInterval('A()',5); void(0);

4. Κάντε paste στο address bar.
5. Πατήστε enter.

Παίξτε και δείτε εντυπωσιακά και διασκεδαστικά αποτελέσματα.

9.1.07

Έχει αξία να είσαι τούβλο!

Δεν πάμε καλά! Μπαίνω στο μετρό χτες και νόμιζα ότι δεν έβλεπα καλά...Έπαιζαν οι διαφημίσεις στις TFT στο Σύνταγμα και μου έλεγαν να γίνω κι εγώ τούβλο! Έλα Παναγία μου σκέφτηκα...κειμενογράφο εργαλάβο πήραν αυτοί; Καλώς κάλεσα την Παναγία, διότι η εν λόγω διαφήμιση ήταν της εταιρείας Αλληλεγγύη, που ανήκει στην εκκλησία!

"Αυτά τα Χριστούγεννα έχει μεγάλη αξία να είσαι τούβλο" ...και καθημερινά θα πρόσθετα. Γιατί μόνο σε τούβλα προβάλλεις τέτοια μηνύματα και δεν σου πετάνε κανένα τούβλο! Τώρα βλέπετε δεν πάει καλά ο δίσκος στις εκκλησίες και χρησιμοποιούν sms...εκσυγχρονισμός όπου μας συμφέρει. Γιατί δεν δίνετε το κάτι τι σας από την περιουσία της εκκλησίας; Τόσα τούβλα σας ανήκουν!
Κύριε ελέησον ημάς και υμάς!

6.1.07

To forum.


Ισως έχει τύχει να επισκεφθείτε κάποιο forum. Είτε για αναζήτηση κάποιας πληροφορίας, είτε για ενημέρωση, είτε για διασκέδαση.
Η κατάσταση έχει ως εξής: εάν μεν είναι κάποιο forum που ασχολείται με θέματα τεχνολογικά, επιστημονικά, ειδικά τέλος πάντων, όλα πάνε καλά. Ο καθένας γράφει, απαντάει, ρωτάει και εύκολα σχετικά μπορείς να διαβάσεις και να παρακολουθήσεις ή να αναζητήσεις κάποια πληροφορία.
Τα fora που ασχολούνται με άλλα θέματα, ας πούμε θέματα ψυχαγωγίας όπως π.χ. βάρκες, παιχνίδια κ.α. είναι 'άστα να πάνε'.

Δεν έχουν καμιά λογική στη θεματολογία τους, κάνουν κατάχρηση των emoticons (όλο κουνιστά ανθρωπάκια σε χαιρετούν, σε βρίζουν, σου κάνουν τούμπες),

τρομάζεις να δεις κείμενο πάνω από δύο αράδες, γράφουν με τεράστια κεφαλαία (να φας ένα γράμμα στο κεφάλι να μείνεις σέκος) και βλέπεις ανορθογραφία με το καντάρι.
Και βέβαια όταν κάποιοι αποφασίσουν να γράψουν κάποιο μεγαλύτερο κείμενο, τότε καταλαβαίνεις γιατί δεν επικοινωνούμε! Διότι δεν μπορούμε να εκφραστούμε, να περιγράψουμε, να αιτιολογήσουμε.
Τι να σου κάνει και ο δέκτης όταν ο πομπός είναι σε ακατάληπτη κατάσταση;
Ευτυχώς, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα!

4.1.07

Οι αναβαθμίσεις των ISPs, τα blogs, τα sites.

Οι αναβαθμίσεις

Mας έκαναν τα νεύρα τιράντες πριν τις γιορτές. Τρείς διακοπές σύνδεσης της HOL, πάνω από μισή ώρα κάθε μια. Και από το support να σου λένε, δείτε το router, κάντε επανεκκίνηση, εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα και..ααααα (λένε) το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι ίσως φταίει, είναι η αναβάθμιση που γίνεται στο δίκτυο (στο τρίτο τηλεφώνημα αυτά). Μα βρε αθεόφοβοι στις 4 το απόγευμα προγραμματίζετε τις αναβαθμίσεις σας, ημέρα εργάσιμη; Μα γιατί θέλετε να ταλαιπωρείτε τους πελάτες σας και να τα ακούτε μετά; Τί βίτσιο κι αυτό! Αντιθέτως η otenet (για να λέμε και τα καλά) κάνει συνήθως αναβαθμίσεις κάτι ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. "Αθόρυβα" και αποτελεσματικά!



Τα blogs

Μια και ξεκίνησα αυτό το blog, κόβω πολλές βόλτες τελευταία σε πολλά. Ο,τι θέλεις βρίσκεις (όπως και γενικά στο web). Αφού ολοκληρώσω τις βόλτες θα βάλω εδώ κάποια links για να κάνετε κι εσείς μια βόλτα σε αυτά. Χτες πάντως ολοκληρώθηκε το πρώτο blog party στου doncat.
Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι τα blogs φέρνουν κόσμο στο web. Οπως τα chats, τα newsgroups, τα fora...Και σου λένε ότι το internet είναι αποξένωση, δεν επικοινωνείς. Πόσες φορές επικοινωνήσατε όντας πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιους; Και όπως in real life, υπάρχουν τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα. Δηλαδή στο δικό σας περίπτερο βρίσκετε μόνο επιστημονικά και ενημερωτικά έντυπα; Το βράδυ σε συγκεκριμένες περιοχές κυκλοφορούν μόνο...άγγελοι; Σας προτείνω να αποκτήσετε πρώτα την εμπειρία και μετά να λέτε.


Τα sites Μια κατηγορία ελληνικών επιχειρήσεων (κι άλλες πολλές) που βρίσκεται ακόμη πίσω είναι τα λευκά είδη. Ψάχνεις να βρεις π.χ. πάπλωμα, και βρίσκεις ελάχιστα sites με ένα σωρό intro flashakia και άλλα αζήτητα. Παιδιά το site είναι για πληροφόρηση, δεν είναι ούτε τηλεοπτικό σποτάκι, ούτε έντυπο. Θέλω να δω τα προϊόντα, λεπτομέρειες, τιμές, πώς μπορώ να το αγοράσω κτλ. Αλλά τι λέμε τώρα; Εδώ κάποιοι δεν έχουν καν site, έστω με μια διεύθυνση κι ένα τηλέφωνο, να δηλώνουν την ύπαρξή τους. Αντε να οργανωθούμε λιγάκι τώρα που και ο ΟΤΕ κατέβασε κι άλλο λίγο το πάγιο των ADSL.

ΚΑΛΟ 007!


Τώρα, πούμε δεν πούμε Καλή Χρονιά...αυτή θα προκύψει κατά τις δικές της αποφάσεις. Οχι ότι δεν μπορούμε κι εμείς να βάλουμε το χεράκι μας. Αλλά ΟΚ, όταν κάποιες κεντρικές αποφάσεις δεν ελέγχονται από εσένα ό,τι και να πεις, μένει σαν ευχή. Σας εύχομαι πάντως καλή και με αίσια αποτελέσματα όπως και οι ταινίες του JB.
Και μια και λέμε για τη τζεϊμσμποντική χρονιά, θεωρώ ότι ο Sean Connery ήταν ο πραγματικός 007. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να λέγονται JB007- (minus).
Αντε καλές αποστολές νάχουμε!